Haideti sa vorbim astazi despre suplimente alimentare. Ce sunt acestea?
Suplimentele alimentare, denumite si suplimente nutritive, sunt preparate care au in compozitia lor micro sau macronutrienti si/sau alte substante cu efect nutritional sau fiziologic. Altfel spus, suplimentele sunt nutrienti concentrati din alimente, folositi cu scopul de a ajuta un plan alimentar deja echilibrat.
Fie ca sunt capsule, pulbere sau picaturi, suplimentele sunt concepute pentru a fi consumate in cantitati mici, pentru a corecta deficiente nutritionale sau pentru a sustine functii fiziologice specifice. Sub nicio forma ele nu au rolul de a inlocui o alimentatie sanatoasa si echilibrata!
Pentru a simplifica, in functie de continutul lor, putem spune ca exista doua categorii principale de suplimente:
- Cele care ofera un continut de vitamine si/sau minerale
- Cele care ofera un continut de alte substante cu efect nutritional sau fiziologic. De exemplu aminoacizi, enzime, acizi grasi esentiali, pre si probiotice, extracte botanice sau alte substante biologic active.
Pentru o discutie cu adevarat extinsa si extrem de detaliata in care explicam pe larg tipologia suplimentelor, importanta lor, cum si in ce combinatii se administreaza, completand nutritia si stilul de viata, puteti oricand sa consultati materialele noastre Skin Diet I si Skin Diet II. Am discutat acolo pe larg acest subiect, inclusiv recomandarile de suplimentare si combinare a suplimentelor in functie de varsta, etapa a vietii, sarcina, recuperare, etc.
Un domeniu reglementat
Da, s-a discutat enorm despre definitia suplimentelor, terminologie, cum le incadram, care este diferenta intre suplimente si medicamente, mai ales de catre autoritatile legislative, presate pe de o parte de nevoia de a reglementa industria si, pe alta parte, de cererea si oferta in continua crestere. Cel putin in Uniunea Europeana, evolutia suplimentelor merge mana in mana cu intelegerea din ce in ce mai extinsa a rolului nutritiei in starea noastra de sanatate
Acestea sunt rezultate pe care noi le sustinem si le aplaudam, pentru ca ele reflecta intr-adevar profunzimea intelegerii noastre asupra starii de sanatate, ca un tot unitar si intelegem ca, pentru a fi cu adevarat sanatosi si a functiona la capacitate maxima, avem nevoie de sustinere.
Primul act legislativ specific pentru suplimente alimentare a fost “DIRECTIVE 2002/46/EC OF THE EUROPEAN PARLIAMENT AND OF THE COUNCIL of 10 June 2002 on the approximation of the laws of the Member States relating to food supplements”. Aici este inclusa prima definitie a suplimentelor alimentare.
Ce suplimentam? O lipsa.
Asa cum insusi numele spune, suplimentele completeaza...suplimenteaza.
Deci, de la sine inteles, atunci cand vorbim despre suplimentare, vorbim implicit despre o carenta, de un gol, de o lipsa in starea noastra de sanatate - fizica sau psihica - datorata unui cumul de factori. Pe unii ii putem controla prin alegeri constiente, de pilda unde locuim, ce mancam, cat sport facem, iar pe unii
pur si simplu trebuie sa ii combatem, de pilda stresul pe care nu il vedem sau oboseala.
Desi toate suplimentele actioneaza asupra unei lipse sau insuficiente, acestea au roluri diferite. Unele mentin, altele intaresc, repara, vindeca, stimuleaza, fortifiaza si infrumuseteaza. In functie de dozaj si de combinatie, suplimentele ofera beneficii diverse inclusiv de ordin estetic.
Departe de lumea dezlantuita
Cele mai multe dintre noi nu locuim departe de lumea dezlantuita, ci chiar in mijlocul ei, metaforic sau nu. Solictarile noastre, ale femeii moderne si ale vietii moderne, una in care zilnic suntem in miscare, active, pe drum, in poluare si stres lasa o amprenta puternica asupra noastra. Uneori vizibila, alteori (inca) nu. Da, este real, avem nevoie de sustinere.
Cum ne hranim?
O alimentatie echilibrata este esentiala pentru o viata sanatoasa si este limpende ca niciun supliment si niciun produs de ingrijire nu vor putea compensa lipsa nutritiei, lipsa somnului sau lipsa unei igiene elementare a sanatatii generale si somnului. Haideti sa ne gandim la o masa de pranz. O masa completa este de multe ori inlocuita cu o gustare, cu un fast-food sau cu produse de proasta calitate care sunt departe de a asigura complexul de nutrienti necesari pentru a ne sustine corpul si mintea in coordonate optime.
Cate proteine, glucide si lipide credeti ca are un croissant sau un aliment procesat, cumparat in graba de la magazin sau de la cantina de langa birou? Iata cum si de ce ajungem seara acasa epuizate, fara energie, fara motivatia de a mai face sport sau de a ne bucura de timp in armonie.
Sigur ca multe dintre noi avem grija constanta, consistenta de felul in care ne hranim corpul si sufletul – Ladies, suntem nespus de mandre de voi! Dar chiar si asa, e important sa stiti ca alimentatia moderna este de regula neprietenoasa. Fructele si legumele sunt supuse tratamentului cu chimicale si interventiei
termice prelungite, iar carnea din supermarket-uri este o poveste sumbra a felului in care sunt tratate animalele. Transportul sau pentru aprovizionarea marilor lanturi de consum este de asemenea un scenariu trist.
Asadar, desi avem astazi posibilitatea de a consuma de multe ori aceleasi alimente pe care le consumau si strabunicii nostri, calitatea acestora a scazut considerabil! Nu ne raportam aici doar la gust (desi suntem convinsi ca ati auzit de multe ori expresia: "Nu mai are gustul de'alta data"), ci la concentratia generala de nutrienti si la calitatea acestora.
Consecinta directa, chiar imediata este reducerea aportului de nutrienti necesari si prezenta unei lipse pe care este esential sa o suplimentam. De cele mai multe ori, mirajul unei alimentatii sanatoase ne poate face sa credem ca nu ducem lipsa de nimic. Organismul uman necesita undeva la 60 de nutrienti zilnici pentru a functiona optim. Stiinta nutritionala ii grupeaza in esentiali si non-esentiali, in functie de capacitatea organismului de a-i produce.
Daca organismul nu ii produce, nutrientii sunt esentiali.
Atunci cand consumam alimente, pe langa nutrientii esentiali (vitamine, minerale, aminoacizi esentiali si acizi grasi esentiali), organismul cauta sa obtina energia necesara sarcinilor biologice zilnice, din cei trei macronutrienti: carbohidrati, grasimi si proteine. In Skin Diet II am discutat extensiv despre subiect. Aceasta este abordarea stiintifica a nutritiei – una completa, necesara, care nu dezechilibreaza, ci adreseaza nevoile noastre si ne completeaza lipsurile. De aceea, e important sa suplimentam corespunzator cu nevoile noastre.
Comunitatea medicala si cea stiintifica par si ele sa fie de acord asupra necesitatii de a suplimenta si asupra beneficiilor suplimentelor in general, dar si aplicat in conditii specifice de viata: in pregatirea conceptiei, recuperarea post-partum, intarirea sistemului imunitar, rezistenta la insulina, inflamatie, deficiente, in procesul de slabire, sustinerea persoanelor varstnice, in preventia unor boli foarte raspandite, cum sunt bolile cardiovasculare, de pilda.
Informati-va!
Am sustinut intotdeauna ca informatia trebuie sa stea la baza oricarei alegeri. Informati-va, discutati cu medicul vostru, fiti la zi cu analizele si apoi decideti ce fel de suplimentare este valoroasa si utila pentru voi. Unde aveti nevoie sa ajutati corpul cu un aport, pentru a va sustine starea de bine, de vitalitate,
puterea de concentrare, un libido jucaus si un somn profund?
Ati citit deja si ghidul nostru dedicat nutraceuticelor special formulate pentru a sustine sanatatea si frumusetea? Am explicat acolo in detaliu modul in care functionenaza nutraceuticele noastre, maniera in care le-am formulat si ratiunea din spatele combinatiilor utilizate. Il gasiti aici!
Da, obligatoriu, cititi informatie de calitate, etichetele si recomandarile de administrare inainte de consum si adresati-va medicului pentru absolut orice intrebare.
Nu uitati! Nu exista nimic magic atunci cand vorbim despre sanatate si frumusete. Lucrurile nu se intampla peste noapte (in unele momente insa veti vedea rezultate si peste noapte! Va veti simti rapid mai odihnite, mai concentrate, mai energice, mai frumoase, inflamatia va disparea rapid, pielea va deveni stralucitoare). Exista insa certitudinea ca fiecare dintre noi este unica si are nevoile sale specifice care trebuie adresate constant, consistent, cu informatie si iubire.
Informatia inseamna a ne situa in deplinatatea puterii noastre de consumator.
Iubirea inseamna a ne asculta corpul si a-l sustine cu blandete.
Frumusetea, sanatatea si stiinta sunt aici pentru a ne ajuta! Atunci cand le facem sa lucreze impreuna, nu una contra celeilalte, se intampla magia.
Love,
Echipa Biotiful