Acneea este cu siguranta una dintre problemele secolului nostru. Din pacate, una dintre caracteristicile acestei afectiuni este aceea ca nu-i poti trasa o linie de cauzalitate care sa plece de la o singura cauza.
Astfel, deseori punerea diagnosticului este o loterie la care fie jucam singuri, citind articole online, cautand pe google sau urmarind tot felul de persoane "influente in domeniu", sau alaturi de diversi dermatologi sau chiar cosmeticieni.
Raspunsul castigator la aceasta loterie este deseori "acnee hormonala", o denumire care pare extrem de vaga pentru ca, tinand cont de gradul de informare in domeniul hormonal, tot ceea ce stim despre hormoni este vag. Ajungem sa intram intr-un cerc vicios de analize hormonale si medicamente care intervin in modul de functionare al corpului nostru, incepem sa fim deschise la ideea tratarii cu anticonceptionale pentru ca, hei, si ele sunt tot cu hormoni, nu? Luam decizii impulsive incercand sa rezolvam cauza acneei noastre - dezechilibrul hormonal.
Stiti deja ca, atunci cand vorbim despre o problema, rezolvarea trebuie sa fie cautata pentru CAUZA, nu pentru efect. Aud foarte des acest lucru: "Trebuie sa rezolv un dezechilibru hormonal". Ladies, aceasta nu este o cauza, este la randul sau un efect.
Inainte sa dam vina pe hormoni pentru oricare dintre problemele noastre, ar trebui sa analizam cu atentie care este de fapt cauza dezechilibrelor hormonale. Ele reprezinta varful unui iceberg, insa ceva le-a declansat. Iata care sunt principalele cauze ale aparitiei dezechilibrelor hormonale:
1) Indice glicemic instabil
2) O flora intestinala afectata de alimentatie necalitativa, lipsita de nutrienti, medicamente, anticonceptionale
3) Stresul si disfunctia glandelor suprarenale
4) Cortizol dezechilibrat
5) Un ritm circadian inconsistent sau nesanatos
6) Metabolism hepatic slab afectat zilnic de produse de ingrijire toxice si utilizarea plasticului prezent la tot pasul
Iti poti trata acneea hormonala lucrand pe cauzele dezechilibrelor hormonale. Iti recomand ca primul element asupra caruia sa te concentrezi sa fie chiar flora intestinala.
Trebuie sa recunosc ca ne-am dezvoltat mult aici in ultimii ani. In sfarsit asociem flora intestinala cu probioticele, cu prebioticele sau cu antibioticele. Insa inca nu am reusit sa intelegem importanta nutrientilor cheie mai putin comerciali, N-Acetyl-Cisteina. Pe scurt, NAC.
NAC-ul este extrem de important in procesul de vindecare a florei intestinale. Acesta are o functie extrem de importanta - este un disruptor de biofilm pentru bacteriile rezistente din intestin. Stiu ca poate suna complicat, asa ca o sa explicam putin acest proces.
Microbiomul nostru este alcatuit din bacterii prietenoase si neprietenoase. Zilnic exista o lupta dura intre ele si, ca in orice lupta, inveti cum sa te aperi. De-a lungul timpului, bacteriile neprietenoase au capatat rezistenta si fac fata oricarui inamic. Si-au creat un biofilm protector (asemanator unui scut) impotriva bacteriilor bune precum Lactobacillus Brevi, impotriva antibioticelor, ierburilor microbiene sau alte forme de bacterii prietenoase. Din cauza acestui biofilm, ele reusesc sa supravietuiasca si continua sa se inmulteasca indiferent ca urmam un tratament medicamentos sau naturopat.
Exista nenumarate studii stiintifice ce demonstreaza ca NAC-ul este un co-factor de neinlocuit atunci cand vrem sa obtinem rezultate si vindecare in afectiuni precum: SIBO, intestin impermeabil, disbioza, infectii gastro-intestinale, meteorism, tratamente pentru inactivarea virusilor, bacteriilor si eliminarea parazitilor din intestin.
Traim ani de zile cu infectii netratate, cu disbioza si o flora intestinala dezechilibrata care nu ne deranjeaza constant, doar pe alocuri cu balonari, diaree, constipatie, aciditate scazuta sau ridicata, stari depresive sau anxietate, acnee faciala sau corporala.Toate acestea conduc in primul rand la o asimilare ineficienta a nutrientilor si la incapacitatea estrobolomului de a functiona la cote maxime.
Ce este estrobolomul?
O colectie de bacterii din intestin, implicit o parte din microbiom, care are functia de a metaboliza si modula estrogenul circulant din organism. Bacteriile din microbiom si estrobolom afecteaza nivelul de estrogen din corp care, la randul sau ne afecteaza aspectul pielii, greutatea, sanatatea, libidoul si starea de spirit.
Dupa ani de zile in care corpul tau ti-a semnalat ca are nevoie de ajutor si nu ai avut nici o reactie la apelul lui, ramai surprinsa de faptul ca barierele incep sa cedeze. Am invatat impreuna in ultimul an cum sa recunoastem semnalele de alarma. Care sunt primele actiuni pe care trebuie sa le facem atunci cand le vedem? Inca de la primele semne trebuie sa te preocupi mai atent de ce ai in farfurie, sa iti ajuti corpul cu un aport sanatos de alimente fermentate, sa elimini din produsele toxice ce te inconjoara, sa ai grija la calitatea apei pe care o bei, la cat alcool consumi, la vasele din care consumi mancarea comandata de pe Glovo, la vasele in care este gatita mancarea, la nivelul de stres fizic si invizibil, la timpul petrecut in natura, la conectarea cu sine, la eliminarea excesului de pesticide (mai ales glifosatul, care face ravagii in sistemul nostru gastro-intestinal).
Stiti de ce exista pielea noastra raspunde foarte frumos si rapid la eliminarea glutenului? Pentru ca eliminam automat aportul de erbicid utilizat in masa pentru grau. Eliminarea glutenului din alimente precum paine, croissante, patiserie, paste, covrigei si sticksuri, pizza si lista lunga pe care o cunoasteti deja se va traduce prin schimbari rapide la nivelul tenului doar datorita faptului ca el nu mai este bombardat din interior.
Am deschis acest subiect despre flora intestinala pentru ca, imediat dupa lansarea nutraceuticelor Biotiful Life, am primit zeci de mesaje pe contul meu de instragram in care eram intrebata de ce nu am creat si o formula de probiotice.
De ce sa incepem cu sfarsitul (adica aport de probiotice) in tratarea florei intestinale, cand putem sa actionam inteligent si conform ultimelor cercetari din domeniu? Sunt o mare sustinatoare a probioticelor, evident, insa imi doresc sa ne construim si mentinem o flora intestinala sanatoasa in mod natural, nu sa "repopulam" o zona dezgolita de bacterii benefice. Acesta este motivul pentru care va recomand sa introduceti NAC in alimentatia si suplimentarea voastra, pentru a reusi o echilibrare a florei intestinale. Degeaba aducem in lupta bacterii bune daca nu le oferim armele necesare pentru a lupta in numele unui microbiom echilibrat.
Ce este NAC?
N-Acetil-L-Cisteina (NAC) nu este o substanta sintetica creata de extraterestri intr-un laborator, este o substanta pe care o consumam zilnic prin anumite alimente. Aceasta este derivata din aminoacidul L-cisteina. Acesta este la randul sau derivat din metionina.
In ce alimente gasim NAC deci? In cele bogate in aminoacidul cisteina:
- tofu organic (adica soia)
- usturoi
- ceapa
- ardei rosu
- lactate nepasteurizate: iaurt, lapte, cascaval
- pasari de curte
- peste
- seminte de floarea-soarelui (hidratate, nu cele expuse la agresiune termica)
- curmale
- pseudo-cereale (quinoa, mei)
- cereale certificate organic (orez salbatic, ovaz)
- oua
- broccoli
- in nutraceuticele Skin Diet, de unde NAC-ul folosit este extras din aceste alimente.
Din cauza dietei moderne extrem de sarace in nutrienti si a lipsei de interes fata de ce mancam, multe dintre aceste alimente lipsesc, sunt de calitate proasta sau sunt gresit consumate sau gatite. Astfel, cantitatea de cisteina este pierduta in tot acest proces, alaturi de aminoacidul din care este derivata - metionina.
Corpul nostru nu este capabil sa isi produca propria cisteina, prin urmare este nevoie sa o obtinem dintr-o alimentatie echilibrata.
Daca alimentele sunt gatite corespunzator si combinate conform indicatiilor Nutritiei Stiintifice, exact cum am invatat in Nontoxic Cooking Club 1 si 2 Summer Edition.
atunci aportul din alimentatie ar arata asa:
- pasari de curte - % cisteina in 100 g - 160% RDI
- lactate - % cisteina in 100 g - 102% RDI
- pseudo-cereale - % cisteina din 100g - 42% RDI
- oua - % cisteina din 100g - 51% RDI
- peste - % cisteina din 100g - 117% RDI
- floarea-soarelui - % din cisteina din 100g - 157 RDI
RDI inseamna RECOMMENDED DAILY INTAKE, adica Doza Zilnica Recomandata, necesarul minim in nutritie. Sa nu uitam ca depindem foarte tare de modul in care alimentele au fost transportate, depozitate, gatite - biodisponibilitatea nutrientilor se pierde in acest proces. Daca facem acest calcul gandinu-ne la NAC, trebuie sa nu uitam ca procentul acestuia nu este acelasi cu cel de cisteina in sine.
Aceste reglementari sunt generaliste si incorporeaza un necesar zilnic minim insa, atunci cand vorbim despre interventii terapeutice, studiile stiintifice ofera rezultate reale de vindecare in prezenta unui aport de suplimentare evident mult mai mare. Tratamentele adjuvante din cadrul cercetarilor cu rezultate excelente au pornit de la o doza zilnica mult mai mare - 250-500 mg NAC.
Asta este si misiunea NAC-ul in nutraceuticele Skin Diet, sa lucreze subtil si inteligent alaturi de corpul tau pentru a imbunatati un factor care influenteaza multiple afectiuni ale pielii si frumusetii in mod general - flora intestinala.
In concluzie, daca ai un diagnostic de acnee hormonala datorata dezechilibrelor hormonale, te sfatuiesc sa le tratezi la randul lor ca pe niste efecte la care corpul tau va continua sa reactioneze atata timp cat nu vei trata cauza de baza.
Lucreaza alaturi de un cadru medical in care ai deplina incredere, o persoana cu o viziune inovativa, deschisa sa te asculte, sa dezbateti impreuna studiile care demonstreaza tot ce am scris mai sus. Alege inteligent specialistii cu care lucrezi - o experienta pozitiva a unei prietene nu se va traduce intr-o experienta pozitiva a ta. Continua sa investesti in educatia ta - detine informatia corecta pentru o vindecare adevarata. Cred in continuare ca, atunci cand vorbim despre preventie si mentinere, tu ar trebui sa fii cel mai bun consilier al tau.
Este timpul sa intelegem ca nu mai putem astepta sa ne vindece altcineva, noi suntem responsabile de acest aspect.
In drumul spre sanatatea ta trebuie sa fii de neoprit. Formeaza-ti propriile pareri dar fii deschisa la schimbare, alege-ti cu atentie sursele din care te informezi si nu pierde timp. Ia-ti sanatatea in maini.
Love,
Angelina