Ladies,
Sanatatea incepe in bucatarie! Nu doar prin hrana pe care o preparam si pe care o consumam, cat si prin curatenia bucatariei noastre, in special a vaselor in care mancam.
«Cu extract de musetel», «contine aloe vera», «hidrateaza mainile», «protejeaza pielea» - va sunt cunoscute formularile? Sigur ca da, le regasim in marketing-ul produselor conventionale de curatenie din mult prea multe bucatarii din Romania.
Cu lupa pe eticheta
Haideti sa ne uitam cu putina atentie la etichetele celor mai raspandite produse de curatenie din bucatarie. Cele mai comune substante toxice regasite in formula acestroa sunt:
- Triclosanul - cu efecte antibacteriene, antifungice si antivirale. De aceea, el este adesea folosit in produse de curatenie, inclusiv in lichidul de spalat vase. Cu toate acestea, daca intram in contact pe termen lung cu o cantitate mare, acest lucru risca sa ne puna in pericol nu numai pielea, ci si sistemul tiroidian si sistemul nervos visceral.
- DEA (Di-etanolamina), MEA (Mono-etanolamina), TEA (Trietanolamina) - chiar daca se regasesc si in produse cosmetice, cantitatea de incarcare sau concentratia din lichidul de spalat vase este majoritar necontrolata, prin urmare si gradul de absorbtie in piele este una foarte mare.
- Clor - acesta apare adesea in formula lichidului de spalat vase. Aceasta substanta nu este neaparat un pericol masiv pentru oameni, insa este devastatoare pentru vietatile marine atunci cand ajunge in apele oceanelor.
- Pentetatul de pentasodiu - substanta care se ascunde in parfumurile din lichidul de spalat vase este departe de a fi extrasa de pe campurile cu flori. Aceasta este in realitate un odorizant toxic cu mediul inconjurator si organismul nostru.
- Borat de sodiu – ingrijorarile legate de aceasta substanta vizeaza posibilele sale efecte asupra sistemului reproducator si endocrin, precum si posibilele leziuni ale pielii si sistemului respirator.
- Acid sulfuric - substanta cu potential cancerigen si efecte nocive asupra pielii si a sistemului respirator.
- Metilizotiazolinona, 2- Octyl-4-isothiazolin-3-one – provoaca o intarziere in dezvoltarea celulelor nervoase, ceea ce este periculos pentru femeile insarcinate si pentru copii. Aceasta se gaseste in cele mai populare lichide de vase de pe piata.
Un calcul simplu
Acum ca le cunoastem, haideti sa facem un calcul simplu. De-a lungul vietii, insumat, o femeie spala vase timp de 700 de zile. Aceasta era statistica pana in momentul aparitiei masinilor de spalat vase, insa cifra nu s-a redus drastic - am ramas la o medie de 5 ore si jumatate pe saptamana.
De fiecare data cand spalam vasele cu astfel de produse, pe suprafata lor ramane o forma de reziduu. Mancarea noastra va prelua deci o parte din reziduuri, mai ales in cazul in care este fierbinte atunci cand este asezata pe farfurie.
Pentru ca substantele toxice sa dispara complet de pe vasele de gatit in urma procesului de spalare este nevoie de 40 de minute de clatire continua, de preferinta cu apa clocotita. Sigur ca acest proces nu se intampla in spalatul manual, asadar ajungem anual sa ingeram aproape un pahar intreg de substante toxice ramase pe suprafata vaselor, ca simpla urmare a folosirii detergentului de spalat vase.
Toxicitate = dezechilibre de sanatate, ale noastre si ale planetei
Atunci cand discutam despre toxicitatea produselor de curatenie, discutam in primul rand despre dezechilibre de sanatate ca urmare a unei expuneri pe termen lung, dezechilibre hormonale, alergii. Lichidul de vase contine surfactanti chimici, ceea ce inseamna ca asa cum curata mancarea de pe vase, asa curata si stratul protector al pielii noastre, provocand in timp dermatite, alergii, astm etc. Oare cate dintre voi folositi manusi atunci cand spalati vasele si cat de mult va place asta?
Stim ca femeile #biotiful aleg sa traiasca in armonie cu ele insele si cu mediul inconjurator. Ladies, aflati ca un tip de surfactant utilizat in produsele de curatenie se descompune intr-un produs chimic perturbator endocrin in timpul procesului de tratare a deseurilor sau dupa ce deseurile sunt evacuate in apele de deversare. Acesta se numește nonilfenol etoxilat (NPE), iar perturbatorul endocrin este nonilfenol (NP). Principalul risc al acestuia nu se adreseaza astfel oamenilor si sanatatii lor in mod direct, cat mediului acvatic si vietatilor care il populeaza.
O curatenie blanda
Intelegem ca exista o nevoie de curatenie "drastica", uneori excesiva stimulata prin marketing si imagini alarmante cu microbi periculosi care traiesc ascunsi in toate colturile casei noastre. Va rugam, in schimb, sa nu va puneti in pericol sanatatea, sa nu va intoxicati cu substante chimice deosebit de periculoase care persista pe suprafete mult timp dupa clatire si odorizant artificial care va face sa stranutati de indata ce il respirati, facand curatenie.
- Va recomandam sa apelati la doar cateva produse de curatenie, curate ele insele, non-toxice, blande cu voi si cu mediul inconjurator.
- Va recomandam sa inlocuiti laveta si buretele cat se poate des. Suprafata buretelui de vase gazduieste peste 10 milioane de bacterii.
- Va recomandam sa nu va fie teama de eficienta produselor naturale de dezinfectare pe baza de plante, cu ingrediente 100% de provenienta naturala, care pot oferi aceeasi eficienta pe care o asteptam de la produsele preparate chimic, industrial.
Iubiti-va, informati-va, alegeti-va!
Atunci cand discutam despre produse naturale, nontoxice si eficiente nu ne referim la levantica amenestecata cu lamaie si stoarse pe burete, ci luam in calcul tehnologia, cercetarea si chimia ce stau in spatele acestora. Exista cateva tipuri de ingrediente pe care va sfatuim sa le cautati intotdeauna pe eticheta produselor de curatenie, care sa va inspire si sa va dea incredere.
- Benzalkonium chloride este un conservant CLEAN, de provenienta naturala care are ca scop pastrarea integritatii formulei produsului si inhibarea cresterii si dezvoltarii de micro-organisme.
- Acidul citric care functioneaza ca un plasticizator, ajuta la inchegarea formulei produsului si mentinerea texturii sale.
- Ethoxylated alcohol si Ethoxylated alkyl amides sunt doua ingrediente curate regasite in formularile de tip detergent, sapun sau produse de curatenie de origine vegetala.
Alternativele nontoxice, curate, sustenabile, blande exista deja pe piata, sunt accesibile. Tine doar de noi sa le recunoastem si sa le alegem.
Bondi Wash – o poveste despre respectul si grija pentru mediu a australienilor
Va lasam aici doar cateva cuvinte despre Bondi Wash, un brand creat de catre o femeie din respect pentru familia ei si societatea in care traia. Filosofia Bondi Wash este simpla si clara: dacă nu putem crea un produs eficient si natural, nu vom pretinde ca l-am creat si nu il vom lansa
Intre produsele noastre preferatele noastre Bondi Wash se regaseste detergentul de vase. Acesta nu contine sulfati, coloranti artificiali de obicei derivati din petrol, gudron de carbune sau metale grele, METILIZOTIAZOLINONĂ, PARFUM SINTETIC, TRICLOSAN silicon, ftalati. Este un produs lipsit complet de substante chimice, cu surfactanti 100% naturali, in care puterea de curatare si efectul antibacterial sunt date de componente naturale.
Sapunul pentru fructe si legume este o necesitate, din perspectiva substantelor chimice, a depunerilor de ceara, ciuperci, mucegai, bacterii sau a oricaror alte filme ce se depun pe suprafata acestora. Indiferent din ce sursa provin fructele si legumele noastre si indiferent de unde le cumparam, acestea trebuie curatate cu mare atentie. Noi pur si simplu punem 3-4 picaturi de sapun in 1-2 litri de apa si lasam fructele sau legumele acolo 10 minute. Atat!
Kinfill – viitorul curateniei sustenabile
Kinfill este un brand olandez de curatenie a casei care ofera atat produse destinate baii, bucatariei, cat si suprafetelor, geamurilor si podelelor. Pe noi ne-a cucerit filozofia sa centrata pe scaderea risipei in procesul de productie. Kinfill a luat in calcul risipa de resurse si bani cheltuiti pe apa imbuteliata folosita in procesul de productie pe care ajungem inevitabil sa o platim la rast. Acesta ne ofera un kit de curatenie ce contine un recipient din sticla italieneasca denumit forever bottle, recipient pe care il poti reutiliza la nesfarsit acasa, precum si o rezerva concentrata dedicata suprafetei pe care iti doresti sa o cureti.
Asadar, tu esti propriul tau formulator de produse si vei prepara produsul acasa, amestecand rezerva cu continutul de apa de la robinet turnat in sticla. Scad astfel emisiile de carbon, resursele de apa necesare pentru fabricarea produselor de tip unica folosinta si a risipei de ambalaje, cutii sau modalitati de transport.
Kitul pentru curatarea bucatarieie este aici.
7325396369582
Ladies, haideti sa facem alegeri constiente, asumate, cu intentia de a trai sanatos si frumos, in aromonie, pe o planeta de ale carei resurse se vor bucura si generatiile viitoare!
Va imbratisam,
Echipa Biotiful