In urma cu 6 ani de zile, odata cu lansarea primului salon de frumusete nontoxica din Romania, Biotiful Atelier, femeile romance au aflat ca pot avea acces la un alt tip de servicii in domeniul de beauty, servicii care sa nu le degradeze sanatatea pe termen lung. Odata cu acest prim pas, am inceput un traseu educational. Astazi, putem declara cu mandrie ca increderea pe care o simtim zilnic din partea femeilor ce ne viziteaza in cadrul salonului, (in jur de 50 de femei Biotiful pe zi), ne-a inspirat sa ne dezvoltam si continuam misiunea.
In tot acest timp, echipa Biotiful a continuat cercetarile si studiile de piata pentru a depista brand-uri inovative si a le face cunoscute pe piata din Romania. Din Rusia pana-n Franta, din Italia pana-n UK, am reusit sa deschidem cele mai complicate usi si am reprezentat cu profesionalism tara noastra in fata marilor companii ce vorbeau acelasi limbaj ca si noi in domeniul de beauty, cel nontoxic.
Nu ma feresc sa va spun ca nu a fost usor. Ne-am lovit de multe refuzuri. Inainte de a incepe sa educam femeile din Romania cu privire la avantajele frumusetii nontoxice, proces despre care stiam ca va fi unul dificil, a trebuit sa educam managerii marilor companii referitor la piata de calitate pe care Romania o poate reprezenta pentru ei. Am urmarit cu atentie cresterea interesului femeilor la nivel mondial legat de frumusetea sigura, crestere de pana la 60% in ultimii ani, am investit in dezvoltarea conceptului iar astazi suntem aici, pe scena de beauty, pregatiti sa va oferim si livram frumusetea nontoxica si acasa.
La 2 ani de la deschiderea salonului, numarul de cereri pe care le primeam de la femei din toata tara sau din Europa de a ne extinde sau de a le oferi acces la produsele noastre profesionale ne-a coplesit. Ne-am dat seama ca nu vom putea ajuta pe toata lumea ramanand ancorati intr-un singur loc, hub-ul central Biotiful Atelier si ne-am dorit sa oferim alternative tuturor celor dispusi sa se educe si sa investeasca timp si atentie in sanatatea si ingrijirea lor.
Acesta este motivul pentru care am lansat biotifulbrands.com, prima platforma dedicata frumusetii exclusiv nontoxice din Romania. In cei peste 3 ani de activitate, am reusit sa aducem aici peste 20 de branduri de renume international care sa demonstreze femeilor si barbatilor din romania ca merita mai mult atunci cand vine vorba despre ingrijire si frumusete. Am dezvoltat propriile noastre produse, am inceput demersuri de educatie in domeniu si am oferit o platforma pentru toti cei care aveau un cuvant de spus in domeniu sa vina si sa isi expuna punctele de vedere.
Toate brandurile cu care ne-am dorit sa asociem sunt formulate in functie de standardele stricte de nontoxicitate din Uniunea Europeana.
Nu de putine ori am fost intrebati ce inseamna frumusete si produse nontoxice si niciodata nu ne-am ferit sa raspundem detaliat si argumentat fiecarei persoane in parte. Intr-o lume in care termene precum clean, green, natural, organic, handmade, eco, bio sunt aruncate aproape la intamplare dintr-o parte in cealalta pe etichetele de produse, ne dorim sa facem inca o data lumina in acest domeniu.
Frumusetea naturala
Frumusetea naturala reprezinta industria in care este permis sa se afiseze pe eticheta cuvantul “natural” daca se respecta un procent de minim 15% ingrediente naturale in formula finala a produsului.
Prin urmare, producatorii pot jongla cu restul de 85% dintre ingrediente in orice difrectie isi doresc, fie aceasta una etica sau nu. Produsele naturale sunt obtinute printr-o metoda clasica de extractie a principiilor active, precum macerarea, infuzarea, decoctul, etc.
Frumusetea BIO
Frumusetea bio inseamna in primul rand produse certificate de anumite Institutii Europene cu competenta in acest sens. Nu este posibil sa-ti atribui statut de brand BIO fara a detine o certificare Ecocert, ICEA sau Soil Association si fara un procentaj de minim 95% ingrediente naturale. Termenul de valabilitate al acestor produse este de maxim 6 luni.
Care este diferenta intre produse bio si organice?
Nu exista nici o diferenta. Intre produse organice si eco? La fel, nici o diferenta. Toate sunt sinonime. Termenul de bio este utilizat in spatiul franco-german, iar cel de eco sau organic in SUA si Canada.
Este important insa de mentionat ca ingredientele trebuie sa provina din agricultura ecologica si brandul trebuie sa fie certificat de o institutie specializata. Fara sigla care sa demonstreze statutul de eco, bio sau organic, niciun brand nu-si poate atribui statutul acesta.
Produsele Handmade
Produsele handmade sunt create de micii antreprenori in cantitati limitate, au termen de valabilitate mic pentru ca nu contin conservanti. Aici vorbim despre produse solide, lichide sau cremoase. Cele uleioase, pentru ca au o concentratie mai mare de acizi grasi, pot depasi uneori termenul de valabilitate de maxim 2 saptamani. Regula pentru produse handmade este foarte clara - acestea nu trebuie sa contina conservanti artificiali.
Producatorii locali folosesc conservanti sau stabilizatori naturali precum Vitamina C sau Vitamina E, insa nu putem cere magie in materie de conservare de la acesti doi antioxidanti. Am spus-o de multe ori si o voi repeta de cate ori este nevoie. Stiinta a avansat prea mult pentru ca noi sa negam beneficiile pe care ni le ofera.
Frumusetea nontoxica, sinonimul frumusetii clean reprezinta frumusetea bazata pe stiinta. Scurt si la obiect, desi urmam principiile active regasite in natura, acoperim inovatia si ne conducem strict dupa legi scrise de stiinta. Nimic nu aluneca spre zona de pseudostiinta.
Frumusetea nontoxica nu deviaza in nicio extrema, nu isi atribuie niciun fel de statut alb sau negru iar fiecare ingredient continut in produsele create are in spate studii ce demonstreaza ca nu afecteaza sau dauneaza pe termen scurt sau lung sanatatea ta sau a altei persoane care il utilizeaza. Frumusetea nontoxica este des asociata cu cea naturala, bio sau green sau cu oricare alt tip de frumusete ce deviaza de la standardele pe care le cunoastem la nivelul produselor de mass-market.
Pentru ca nu exista o definitie legala sau oficiala, foarte multe branduri isi atribuie acest statut pentru ca suna bine, pentru ca este actual si se autodenumesc clean sau non-toxic, fara sa fie ghidate de corectitudine sau sa se bucure de statutul valoros si important de a ramane bio, organic sau green.
Cum definim frumusetea nontoxica?
Si totusi, sa definim ce inseamna frumusete non-toxica? Pentru a putea intelege corect conceptul, este esential sa intelegem foarte bine criteriile in functie de care se face aceasta clasificare. Exista cateva criterii foarte bine definite:
Ingredientele nontoxice
La baza, statutul nontoxic impune utilizarea ingredientelor ce nu pun in pericol sanatatea noastra si mediul inconjurator, ingrediente ce au studii stiintifice in spate in care s-a demonstrat gradul de toxicitate si faptul ca acestea pot fi introduse fara griji in orice tip de compozitie sau formula.
Exista si aici extrem de multe dezbateri si surse care informeaza unilateral sau manipulator consumatorul dupa principii ale pseudostiintei. Consideram eficienta aceasta informare, pentru ca, acolo unde nu exista studii ce demonstreaza transparent pericolul unui ingredient, este alegerea noastra personala daca decidem sa il integram sau nu in viata noastra.
Concluzii stiintifice precum potential alergen sau potential disruptor hormonal insa nu inseamna cancerigen, toxic sau daunator.
Asa cum un conservant sau un umectant poate fi potential alergen, asa si orice alt ingredient natural poate avea acelasi statut. Nu putem sa ne declaram sceptici sau nesiguri de fiecare data cand este lansata o teorie despre un anumit ingredient. Tocmai din acest motiv preferam sa fim adeptii frumusetii nontoxice si sa nu ne retragem in extreme. Acestea dauneaza pe termen lung. Informarea din surse sigure sta la baza tuturor deciziilor pe care le luam in acest domeniu.
Nu ne permitem sa ramanem intr-o zona limitata atunci cand avem acces la inovatie, tehnologie si stiinta.
Transparenta etichetei
Momentul in care o companie depune efortul de a afisa toate ingredientele pe eticheta este un prim pas spre a deveni sau spre a fi considerata de public o companie cu principii etice.
De foarte multe ori, reglementarile defectuoase sau contradictorii pot ajute sa le ofere producatorilor scuza de a limita afisarea ingredientelor pe eticheta. O reactie corecta a unei companii reprezinta asumarea introducerii pe eticheta a tuturor ingredientelor continute in produs, chiar si acolo unde lege nu ii obliga sa faca acest lucru.
Asta inseamna de fapt, transparenta - sa-ti asumi aparitia eventualelor neclaritati din partea consumatorului si sa oferi explicatii.
Stim, este mai simplu sa iei decizia de a te proteja si a evita orice dezbatere pe subiectul ingredientelor. Insa, in final, comportamentul etic va fi cel mai apreciat si ii va oferi clientului dreptul de a decide daca acest produs este sau nu potrivit pentru principiile lui de viata.
Cel mai bun exemplu de lipsa de transparenta este includerea parfumului (fragrance) pe eticheta. Parfumul nu este un ingredient dar, odata ce legea este neconturata, companiile pot ascunde sub umbrela “parfum” si alte ingrediente, multe dintre ele considerate periculoase sau cu potential toxic.
Nu ne intelegeti gresit! Inclusiv Biotiful Brands, brandul pe care noi l-am construit si dezvoltat pe parcursul ultimilor ani are pe eticheta ingredientul parfum, insa acesta a fost certificat BIO la nivel european iar documentatia in acest sens va insoti orice fel de argumentatie legata de ingredientele noastre.
Cand etichetele ne manipuleaza
Un alt exemplu de lipsa de transparenta este derutarea consumatorului prin eticheta. Companiile pot introduce pe eticheta cuvinte cheie precum “natural”, “eco”, “bio” datorita catorva ingrediente continute in formula. Astfel, se capteaza atentia consumatorului, acesta cumparand inconstient ca urmare a recunoasterii acestor stimuli, fara sa cerceteze si restul ingredientelor. Aceasta actiune are denumirea de “greenwashing”, insa vom dezbate si acest termen la momentul oportun.
In concluzie, frumusetea nontoxica se refera la produsele care nu contin ingrediente misterioase si nu-si revendica titluri ce nu le apartin. Frumusetea nontoxica, clean este despre simplitate si eficienta Te astepti la o lista lunga de criterii? Sau probabil te astepti la termeni precum “natural, “organic”.
Produsele nontoxice nu au ca scop final “perfectiunea in proportie de 100%” in materie de ingrediente naturale. Acest lucru nu exista atunci cand iti doresti sa atingi performanta. Ingredientele create de om sunt curate, eficiente si pot fi introduse cu succes in produse de calitate atata timp ele sunt sigure si non-toxice.
Frumusetea clean nu are obligatia de a eticheta produsul ca “100% natural”. Acelasi lucru se aplica si in cazul formularii “fara conservanti” - mai presus de orice principiu obsesiv se afla siguranta consumatorului. In loc sa ne concentram pe cuvinte cheie susceptibile de a fi intelese gresit precum “natural 100%” si “organic”, manevram directia frumusetii clean, focusandu-ne pe eliminarea a cat mai multe substante toxice din produsele utilizate zilnic, fara extravagante.
Misiunea noastra numarul 1 este infirmarea constienta, insa fara a introduce panica si teroarea in mintea consumatorului, a conceptelor manipulative cu care ne-am confruntat pana acum.
Responsabilitatea consumatorului
Industria de beauty nu are niste reglementari clare sau unitare in spate, asa ca depinde doar de noi sa ne familiarizam cu ingredientele cu adevarat toxice din produsele dedicate ingrijirii personale. Din nefericire, avand in vedere toate aceste minusuri din punct de vedere legislativ, toata responsabilitatea de informare si alegere o poarta consumatorul. Acesta trebuie sa decida ce corespunde principiilor sale prin informare corecta, din surse verificate si sigure.
Misiunea companiei noastre este de a veni in intampinarea consumatorului, oferindu-i acces la informare si educare, fara a-l forta sa se sustraga de la dreptul si obligatia de a decide daca este adeptul stiintei sau al pseudostiintei.
Noi descoperim nevoile umane si le transformam in actiuni. Stim, a face alegeri este extrem de complicat, parerile sunt impartite, fiecare expert este adeptul unei pareri, insa parerile nu sunt niste legi pe care nu ai dreptul sa le incalci. Indrazneste sa te informezi - astfel, nimeni nu va decide pentru tine.
Acesta este motivul pentru care ne-am dorit sa dezbatem mai jos cateva preconceptii legate de frumusetea nontoxica, clean.
Frumusetea clean inseamna “100% natural”?
Unele dintre primele persoane care au identificat probleme legate de produselele de acest gen au fost chiar cele care au lucrat la formularea acestora. Ei au depistat lipsurile acestei industrii si si-au dorit sa elimine panica, dezinformarea si sa readuca in actualitate stiinta, un element esential care ar trebui sa stea la baza fiecarei alegeri.
Introducerea aspectului profund stiintific in frumusetea nontoxica s-a dovedit a fi extrem de eficienta - astazi, frumusetea nontoxica a inregistrat cea mai mare crestere in randul consumatorilor, cu un procentaj de interes de +60%.
Raspunsul: frumusetea nontoxica nu are ca scop abordarea sau conformarea la principiul “100% natural”, pentru ca-si pierde din farmecul sustenabilitatii si din eficienta. In secolul 21, frumusetea poate fi condusa de stiinta, de cercetatorii care au creat si descoperit o multitudine de materiale sintetice / artificiale sigure, create in laborator care sa le permita sa imbunatateasca performanta produselor.
Conservantii sunt toxici, frumusetea nontoxica nu ar trebui sa aiba conservanti
In era noastra avem acces la conservanti siguri. De fapt, toate produsele cosmetice de pe acest mapamond ar trebui sa contina conservanti siguri si eficienti. In caz contrar, efortul produselor de a fi eficiente, inteligente sau chiar si “100% natural” ar putea fi curand asociat cu termeni precum “nesigur”. Atata timp cat anumite ingrediente artificiale au fost create/ inventate de oamenii de stiinta si au in spate studii ce demonstreaza ca nu sunt daunatoare, pot fi incorporate cu succes in formulele produselor nontoxice.
Este obligatoriu ca frumusetea nontoxica sa fie si organica?
Aceste confuzii apar si in momentul in care vorbim despre frumusetea naturala, nu doar despre cea organica, iar frumusetea nontoxica este asociata cu acesti doi termeni. Ca si alimentele organice, exista o abundenta de beneficii in urma utilizarili ingredientelor organice in cosmetica, insa asta nu inseamna ca ingredientele non-organice nu pot fi la fel de sigure.
In concluzie: Nu, frumsuetea nontoxica nu trebuie sa fie organica.
Da, frumusetea nontoxica poate fi organica, dar nu este o cerinta obligatorie. Cu adevarat o obligativitate este ca ingredientele utilizate sa fie SIGURE, indiferent ca sunt sau nu organice.
Frumusetea nontoxica trebuie sa fie si green?
Daca pana acum credeai ca frumusetea clean este un termen “de nepatruns”, ascuns deseori in spatele explicatiilor eliptice, te invitam sa descoperi ce inseamna frumusetea green. Aceasta are urmatoarele asocieri: derivata din plante, vegana, cruelty-free, eco-friendly, din surse sustenabile.
Desi toate aceste criterii suna atat de bine, un produs poate prezenta toate aceste caracteristici insa, surpriza… poate sa nu fie clean daca are in compozitie substante toxice. Vice-versa, un produs de infrumusetare sau ingrijire poate avea in formula ingrediente pure, dar obtinute din surse conventionale sau de origine animala (miere, ceara de albine, matase etc). In aceste conditii, produsul poate ramane sigur si curat, dar nu poate fi considerat green.
In concluzie, frumusetea clean nu este obligata sa respecte criteriile green. Ai aflat acum ca frumusetea naturala, organica, bio, green etc nu este una non-toxica si invers. Ne dam seama ca aceasta avalansa de informatii poate sa iti induca o stare de neclaritate, am fost si noi in pozitia ta. Insa cercetarea si informarea ne-au determinat sa decidem in ce tabara ne dorim sa intram si sa ne dezvoltam.
Acum a venit momentul tau sa apelezi la principiile tale de viata care sa te sustina in aceasta alegere, pentru ca te afli intr-un mediu nontoxic si ne dorim sa ramai aici, iar impreuna sa ne informam, sa ne evoluam, sa cream o lume mai transparenta.
Enjoy being informed, ladies!